Stoofvlees

Elke streek heeft zo wel zijn eigen versie van stoofvlees. En binnen die streek zijn er ook nog wel eens verschillen te vinden. Wat maakt dat er heel wat recepten zijn voor stoofvlees. Ook ik heb zo mijn eigen recept. Het is elke keer wel wat anders omdat ik toch zeker het beste recept zou willen. Dit is dus een versie met ander bier, uiteindelijk heb ik beslist om daarop terug te komen en het gebruikelijke tafelbier Piedboeuf te blijven gebruiken.

img_20180324_150134-1006010885.jpg

Allereerst op een goed hoog vuur laat ik de buitenkant van het vlees bruinen. Het is vaak aangeraden dit in een braadpan te doen, maar ikzelf gebruik liefst zo weinig mogelijk materiaal om afwasvriendelijk te blijven. Het gaat perfect in de pot, gewoon met regelmaat het vlees draaien zodat elk stuk en kant de bodem gezien heeft. Niet meer kruiding dan peper en zout nodig voorlopig.

img_20180324_150333-202606559.jpg

Tijd voor de 2 biertjes erop te gieten zodat het vlees kan beginnen stoven. Dit bier gaf niet meteen mijn gewenste resultaat. Het had een bittere smaak gegeven aan het gerecht. Maar wie er van houdt kan ik dit dus zeker wel aanraden.

img_20180324_1503551507293529.jpg

Terwijl het bier stilaan in het vlees trekt en smaak afgeeft kan de ajuin gesneden worden. Deze mag samen met een mooi aantal laurierblaadjes (tel ze op voorhand om ze terug te vinden) en een aantal blokjes vleesbouillon de pot in.Roer het even om en laat maar zacht pruttelen op een middelhoog vuur.

Na een tweetal uur komt wat mijn stoofvlees onderscheid van deze uit andere streken. Een zestal Hasseltse speculazen waarvan de helft met mosterd besmeerd mag worden gaan bovenop het ontstane stoofsel. Nog een uurtje op het vuur. Roer nu maar geregeld door de pot want de suikers doen hun werk. En nu komt het aan op smaak. Proef meermaals en kruid beetje, bij beetje met stoofvleeskruiden, peper, zout en nootmuskaat.

Greetz V

Advertenties

Een gedachte over “Stoofvlees

 1. Zal vast smaken
  al zou ik geen pot,
  stenen schaal gebruiken
  maar een hapjespan
  met anti aanbaklaag
  of een gietijzeren pan.
  Alhier gebruiken we daartoe
  een bruin bier,
  oud bruin.
  Ook lekker om het daarnaast
  te drinken.
  Saluut, proost!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s