Perudo

img_20180315_1933521826324136.jpg

Bij ons is iedereen fan van Perudo. Jullie hebben het wellicht allemaal al ooit gezien. Bij de film Pirates of the Caribbean: dad man’s chest spelen ze het spel. Wellicht zijn de gevolgen van een verliezende worp daar wat zwaarder.

Iedere deelnemende speler krijgt een beker met 5 dobbelstenen. Op elke steen staan de getallen 2-6. De 1 is vervangen door een afbeelding. Wij noemen het een paco. De paco dient als joker en dus als extra dobbelsteen in de bewering.

Tijdens het spel doet elke speler beurtelings een bewering. Die bewering bestaat uit een zijde van de dobbelstenen op tafel en het aantal dat er in totaal op tafel van zou liggen. De speler die op deze bewering verder gaat heeft enkele opties:

  • Een hoger aantal dobbelstenen van dezelfde ogen.
  • Een hoger aantal ogen met hetzelfde aantal dobbelstenen.
  • Omschakelen naar paco’s door het beweerde aantal te delen door 2 (afgerond naar onder) +1
  • De bewering als onwaar verklaren en bijgevolg de bekers heffen. Ligt er minimum wat er beweerd werd door de voorgaande speler dan verliest de ander een dobbelsteen. Ligt er inderdaad niet wat er uitgesproken werd verliest deze speler zijn dobbelsteen.
  • Een andere mogelijkheid is om exact te zeggen. Dan bevestig je de uitspraak en dient er ook exact die hoeveelheid te liggen van dat aantal ogen. Als beloning wanneer het juist is krijg je een dobbelsteen terug. Anders verlies je een dobbelsteen.

Uiteindelijk is er een speciale spelronde op het moment dat een speler zijn voorlaatste dobbelsteen verliest. Dan kiest deze speler in welke waarde van dobbelsteen er geboden zal worden. Paco’s tellen enkel nog als paco’s. Er is hier dus geen joker in deze ronde.

Het is altijd lachen met de benaming van de joker. Vrienden van ons zeggen er resoluut taco tegen. Een doel is om ooit een extreme versie te spelen door meerdere spellen te combineren en zo met 12 of zelfs 18 spelers rond de tafel te zitten.

Het is puur geluk en gokken, al kun je toch wel een inschatting maken op basis van je eigen worp. Bij de normale 6 spelers is dat toch al bijna 17% van het aantal stenen op tafel.

Greetz V

PS: voor runthrough van games in het Nederlands en meer neem een kijkje op

lucky bastard

Advertenties

Een gedachte over “Perudo

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s