XO

Na de flop bij ’t Russelt hadden we nood aan een opkikkertje. We hadden nog plaats voor en zin in dessert. De jacht was geopend om in Diepenbeek een plekje te vinden waar we konden desserten.

We kwamen uit bij XO omdat er verder niet veel uitnodigend uitzag. Wat was dat een goed plan. De vrouw die ons aansprak en een tafeltje aanbood was zeer vriendelijk. Meteen gaf ze aan dat enkel dessert en drankje geen probleem was en kregen we de kaart.

Deze was zeker voldoende uitgebreid, alleen al drinken kiezen was een afweging maken. Ik koos voor de rozenbottelthee. Verder was er het mysterieuze dessert xo. Toen ze het omschreven had was de twijfel weg en ging ik voor de warme chocoladetaart: een moelleux in vermomming.

img_20180310_2126011938599229.jpg

Toen ik de thee voor mij kreeg krulde ik mijn tenen. Het was lipton en ik had meteen spijt van mijn keuze. Gelukkig lag er een lekkere praline bij. Die heb ik bewaard voor thuis. Er lagen twee partjes sinaasappel op een bordje. Dit maakte een heel verschil, de thee was toch heerlijk. Ze hadden hier een manier gevonden om de thee van lipton lekker te krijgen. Zo simpel en toch net wat het nodig had.

Vervolgens kwam het dessert op tafel en dat zag er zo mooi uit. De rode kletskop had een zacht zurige toets. Daardoor kreeg je niet dat plakkerige, overdreven zoete gevoel in je mond. De moelleux was zoals het hoorde te zijn, loperig in het midden. Het was niet te zwaar zoals soms kan zijn. Eventjes kon je proeven dat er zout in het deeg was gedaan. Niet dat je de zee in het chocolade taartje kon smaken. Gewoon even een accent in het smakenpalet. Voor het ijs had ik een aanpassing gevraagd, waar ze helemaal niet moeilijk om deden. Mijn voorkeur was het kaneelijs dat bij een ander dessert hoorde. Daar werd ik zo blij van. Het was helemaal wat ik ervan verwacht had. Geen overheersende smaak, maar verdeelt in het ijs zodat elke hap net een beetje anders was. Als laatste de slagroom die het hele gerecht afwerkte en tot zijn recht kwam. Zeker met de aardbeitjes die iets zurig gaven tussen al het zoete. De slagroom was niet waterig en toch ook niet te vettig dat het bijna boter leek. Hij was luchtig en zacht van smaak, geen pure suiker.

Uiteraard kunnen jullie al verwachten dat ik iedereen dit zaakje wil aanraden. Een volgende keer zal het niet enkel voor een dessertje zijn.

Greetz V

Advertenties

Een gedachte over “XO

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s