Tomatensoep met ballekes

img_20180219_182829-244025169.jpg

Niets zo lekker als een traditioneel tomatensoepje met ballekes. En alles start met heel wat groenten in een kookpot.

Om tijd te besparen snijd ik mijn groenten terwijl er al wat op het fornuis gebeurt. Ik pel 3 uien en zet de kookpot op de gaspit. Een beetje olijfolie op de bodem en de gesneden ajuin kan er al in. Terwijl de stukken ui fruiten maak ik 4 wortelen proper en doe die in grote stukken bij de ui. Even roeren en ik kan 2 stengels prei wassen en versnijden om ook in de pot te gooien. Dan bijna een kilo pruimtomaten in parten gesneden erbovenop.

Tot slot neem ik 2 aardappelen die ik in 4 parten snijd en tussen de tomaten duw. Deze aardappelen schil ik alleen, maar was ik niet af. Zo blijft het zetmeel behouden om een mooi gebonden soep te hebben.

Giet er een liter bouillon op of een liter water met je favoriete bouillon. Een blad laurier of 2 en meer is er niet nodig. Het vuur mag nu goed hoog staan. In het begin met deksel, dan deksel open zetten om te vermijden dat het overkookt en het kan tot slot ook zonder deksel verder pruttelen.

Wanneer het begint te koken roer ik alle groenten even om.

Begin nu maar de gehaktballetjes te rollen. Zodra je daarmee klaar bent doe je een blikje tomatenpuree door de soep.

Vis het laurierblaadje eruit en laat de soep wat afkoelen voor je begint te mixen. Om dat afkoelen sneller te laten gaan kun je al een 250 ml water erop gieten. Kruid met peper en zout. En mix het geheel.

Zelf heb ik graag een iets stevigere dikkere soep, maar voeg gerust tijdens het mixen water toe als je ze te dik vind.

Nu zet je de soep even weer op het vuur en drop je de balletjes er bij in. Proef of de smaak goed zit. Voor de liefhebbers kun je er basilicum bij in doen. Als het zuur van de tomaten te fel door komt, kan je er een lepel suiker in doen. Gezond is het niet, maar de smaak is helemaal top. Iets minder ongezond is een banaan erdoor mixen.

img_20180219_2024481569989126.jpg

Greetz V

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s