Lords of Waterdeep

img_20180215_2057152057336569.jpg

Lords of Waterdeep

is eigenlijk het spel waarmee het voor ons allemaal mee begon. We hadden pas kennis gemaakt met boardgaming.inc en een paar spelavonden bij hen gespeeld. We begonnen stilaan voeling te krijgen met de spellen.

Toen op een avond in de Luman in Lummen legde een kameraad Lords of Waterdeep op tafel. Een mooie grote doos kwam op tafel te liggen en heel wat onderdelen kregen hun plaats op het bord. Je snapt wel dat het er behoorlijk indrukwekkend uit zag.

Al snel brak ons het zweet uit toen we bedachten dat dit geen eenvoudig spel zou worden. Gelukkig viel dat uiteindelijk wel mee. Hoewel de uitleg heel wat om het lijf had en de mogelijkheden tijdens een spelbeurt vrij uitgebreid zijn, speelt het spel behoorlijk vlot. Na een spelronde of twee ben je helemaal mee.

Het principe is vrij eenvoudig, waarbij je door quests te vervullen punten en andere voordelen kun scoren. De agents die je krijgt zullen je erbij helpen door resources te gaan halen of intriges te spelen op tegenspelers of door te bouwen zodanig dat je als eigenaar ook voordeel krijgt als tegenspelers er gebruik van maken.

Op de speeltafel liggen ook delen van de uitbreiden. Deze zijn een hele meerwaarde als je met meer spelers bent. Niet alleen geven ze extra mogelijkheden, ook komen er strafpunten bij te kijken en het aantal strafpunten per skull wijzigt gedurende het spel. Dit vernuftig systeem zorgt dat wanneer een vak geen skulls meer bevat deze het aantal strafpunten per skull weergeeft. Des te verder op de track er skulls verdwijnen des te hoger de negatieve waarde per stuk.

Gelukkig kun je deze ook kwijtspelen als je wat geluk hebt met behulp van quests, intriges of gebouwen.

Het blijft in elk geval spannend tot de laatste minuut. Dan tel je nog jou extra punten door de voordelen van je lord. Als je hebt kunnen doen wat hij van je vroeg dan scoor je best nog veel extra punten.

img_20180215_205725-1484320342.jpg

Hier zie je een close up van wat je als speler tijdens een spel kunt krijgen. Links liggen quests die ik had kunnen uitvoeren, dat moet niet als je niet zou willen, je krijgt er geen strafpunten voor. Rechts ligt een quest die ik heb voltooid. Deze brengt tijdens de rest van het spel een voordeel. Verder liggen er enkele resources, een skull en wat geld.

Wij waren er onmiddellijk aan verkocht en dit spel was onze eerste aankoop voor de spellenkast. Tot op vandaag komt het nog geregeld op de tafel. Ook wanneer we thuis met zijn tweetjes zijn.

Greetz V

PS: voor runthrough van games in het Nederlands en meer neem een kijkje op

lucky bastard

Advertenties

2 gedachten over “Lords of Waterdeep

  1. Mijn dochter houdt van Worker Placement spellen zoals Charterstone omdat daar heel weinig downtime is – je hoeft praktisch niet te wachten eer het terug aan jou is. Hoe zit dat met Lords of Waterdeep?

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s