Azul

IMG_20180201_233241

Op spiel 2017 was Azul een zeer gegeerd spel. Het is dan ook mooi met gekleurde tegels en er werden jokertegels aangeboden om een andere spelvariant te spelen.

In het midden komen schijven te liggen, dit zijn de fabrieken. Elke spelronde produceren de fabrieken 4 tegels. Die trek je willekeurig uit de zak.

De spelers kiezen om de beurt een fabriek waar ze 1 soort tegels weghalen. Die plaatsen ze in de vakjes links van het uiteindelijke geheel van tegels. Wat je wegneemt moet je in zijn geheel op 1 rij leggen. Past het niet op de gekozen rij gaan de overige tegels naar de onderkant van jou speelbord. Dit zijn de strafpunten op het eind van een ronde.

De tegels die je niet gekozen hebt van de fabriek komen in het midden van de cirkel te liggen. Dit is ook een keuzeveld waarbij je 1 soort tegels kiest om te nemen. Ben je de eerste die uit het midden neemt krijg je de startspeler-token. Die levert ook wel strafpunten op mits deze onder aan je speelbord komt te liggen.

De meest rechtse tegel in de volle rij mag op het speelveld gelegd worden. De voorgedrukte kant geeft aan waar welke kleur dient gelegd te worden. De andere kant van het speelbord heeft geen voorgedrukte tegels. Hierbij moet je zelf zorgen dat je per rij en per kolom 1 maal elke kleur legt.

Leg je 1 tegel die aan geen andere tegel grenst scoor je 1 punt. Leg je 1 tegel tegen andere tegels geeft het aantal tegels je punten aan. Heb je zowel horizontaal als verticaal tegels liggen tegen de tegel die je legt dan tel je alle tegels verticaal en telt daar het totaal tegels horizontaal. Dat betekent dat je de gelegde tegel 2 keer mag scoren.

Het spel is gedaan wanneer een speler horizontaal volledig vol heeft. Dit is mogelijks na 5 ronden mits de bovenste rij slechts 1 tegel kost om te mogen leggen op het speelbord.

Bij de eindscore krijgt ieder die een horizontale rij heeft 2 punten. Elke verticale kolom levert 7 punten op en elke kleur waarvan je 5 tegels kon plaatsen worden beloont met 10 punten.

Het is een luchtig spel en de keuze van tegels beïnvloeden alle andere spelers. Azul is een zeer mooi spel door de kleurrijke tegels. De voorwaarden voor de scores op het einde van het spel staan duidelijk op het individueel speelbord. Doordat je minder fabrieken hebt bij minder spelers is het een zeer evenwichtig spel ongeacht of je met 2 of 4 speelt.


Greetz V

PS: voor runthrough van games in het Nederlands en meer neem een kijkje op

lucky bastard

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s